sminkecsetek típusai

Sminkecsetek típusai, használata és tisztítása

Útmutató a sminkecsetek használatához és tisztításához:

Egy igazi művész sem tud alkotni megfelelő eszközök nélkül.

Ahhoz, hogy a kedvenc sminktermékeiddel a kívánt hatást érd el, neked is szükséged van eszközökre.

Nem ugyanazt az eredményt éred el az ujjaidat, egy szivacsot, applikátort, vagy sminkecsetet használva.

Ebben a bejegyzésben a legfontosabb sminkecseteket mutatom be neked, amelyek segítségével tökéletesebb lehet a sminked.

Az arc sminkeléséhez:

– alapozó ecset használata

Az alapozó ecset formája: lapos, henger alakú vagy kerek.

Az alapozó ecset segítségével a folyékony, vagy krém állagú alapozót is egyenletesen tudod felvinni, anélkül, hogy megülne a mimikai ráncokban. Mindig a szőrszálak irányába, körkörösen mozgatva használd, felülről lefele haladva.

alapozó ecset

– korrektor ecset

Formája hasonló az alapozó ecsetéhez, de méretét tekintve ennél jóval kisebb, hogy könnyebben tudd használni. Eltűntetni , láthatatlanná tenni a bőrhibákat, szem alatti karikákat. Használat közben mindig megdöntve tartsd és lágy, ütögető mozdulatokkal vidd fel.

– púder ecset

Dús, lekerekített fejű, puha, méretét tekintve a legnagyobb ecset. Nedvesen használva szebben és egyenletesebben tudod vele eloszlatni a púdert. Fentről lefele haladva vidd fel a port, a végén pedig seperd le a felesleget.

púder ecset

– pirosító ecset

A púder ecsetnél valamivel kisebb. Többféle formában kapható. Nekem a ferde formájú jön be leginkább, mert kiválóan tudod követni vele az arc formáját, így az arccsontod kiemelése nem fog problémát okozni. A pirosító felvitele közben mosolyogj, így kiemeled azt a részt, ahova fel kell vinned a sminkterméket. Körkörös mozdulatokkal, gyengéden vidd fel a pirosítót, ne sávosan, hanem könnycsepp formában.

pirosító ecset

– bronzosító ecset

Szintén nagy, lekerekített fejű ecset, vagy legyezőecset, amellyel egyenletesen tudod eloszlatni a terméket úgy, hogy természetes napbarnított hatást érhess el. Az arc csontja alá vidd fel, árnyékolhatod vele a homlokodat, álladat, az állkapocs teljes területét. Apró, ütögető mozdulatokat használj.

Ha pirosítót használsz, akkor lehetőleg ne használj bronzosítót is, mert túl sok lesz a kettő együtt.

bronzosító ecset

– highlighter ecset

Legyező formájának köszönhetően kis mennyiségű highlightert tudsz felvinni az arccsontra és arcod azon területeire, amelyeket ki szeretnél emelni. Használhatod a szemöldök fölött, a szemöldökcsonton, esetleg az ajkak felső részén is.

highlighter ecset

Sminkecset szájhoz:

– Ajakecset

A rúzs /szájfény felviteléhez is érdemes ecsetet használnod. A rúzsecset rövid szőrű, formája általában kerekített, vagy lapos. Használatával kevesebb mennyiség is elegendő a rúzsból, tovább tart, ugyanakkor sokkal jobb fedést és precízebb vonalakat érsz el.

ajak ecset

Szemsmink elkészítéséhez:

– szemöldök ecset

A szemöldökpor felviteléhez ferdén vágott vékony ecsetet használva egyenletesen, szépen végigkövetheted a szemöldök vonalát. Apró, egyenletes mozdulatokkal vidd fel a port.

szemöldök ecset

– tus ecset

Egy precíz tusvonal elkészítéséhez egy jó minőségű, vékony tusecsetre van szükséged. Belülről kifele haladva, a pillák tövéhez közel húzd meg a tusvonalat. Ezt követően vidd fel a szempillaspirált.

– szemhéjárnyaló ecset

A szemhéjpúder ecset segítségével a krém, vagy porállagú festéket precízebben vihetjük fel és megelőzhetjük, hogy felvitel közben ez szétkenődjön, leperegjen. Több méretben, formában kapható, van ferde, kerek végű és általában keményebb, mint a többi ecset.

szemkörnyékárnyaló ecset

– satírozó ecset           

Az egyik legfontosabb sminkecset, mivel a satírozást nem tudod az ujjaiddal elvégezni. A szemsminknél nagyon fontos, hogy szépen el legyen dolgozva, szépek legyenek az átmenetek. Ehhez körkörös mozdulatokkal dolgozd össze a színeket, hogy még véletlenül se maradjanak éles határok, kontrasztok.

satírozó ecset

Sminkecset készletet vagy darabonként érdemes vásárolni?

Sminkecsetek használatával tökéletesebb lesz a sminked,, és a megfelelő mennyiségű sminkterméket tudod felvinni  a segítségükkel.

A smink ecseteket megvásárolhatod egyenként, vagy készletben is. Ha kevés sminkterméket használsz és csak 1-2 sminkecsetre van szükséged, nem érdemes sminkecset készletet venned. 

Ha többet sminkelsz, érdemes lehet egy sminkecset készletbe beruháznod, amely minden olyan ecsetet tartalmaz, amelyre szükséged van. Lehet, hogy ezt még ki kell majd egészítened néhány szemsmink elkészítéséhez szükséges darabbal, mert szükséged lehet például több satírozó ecsetre.

Sminkecsetek tisztítása:

A sminkecsetek napi használatával ezekre baktériumok, különböző szennyeződések kerülhetnek, amelyek pattanásokat, irritációt is okozhatnak. Ezért fontos az alapozó ecset tisztítása, de a többi sminkecset tisztítása is hetente, de legalább havonta . A bőrgyógyászok szerint azokat a sminkecseteket, amelyeket az arcodon használsz heti rendszerességgel, a szemed körül használt ecseteket legalább kéthetente szükséges tisztítanod.

Sminkecsetek tisztításához nem szükséges drága, kimondottan erre a célra készült ecsettisztító termékeket használnod. Íme, néhány sminkecset tisztítási módszer, amihez minden hozzávalót megtalálsz a konyhában:

sminkecsetek tisztítása

Antibakteriális mosogatószer és extra szűz olívaolaj

– Az antibakteriális mosogatószert és az extra szűz olívaolajat tedd egy tálkába és a sminkecseteket finoman nyomkodd bele, amíg a rajta lévő szennyeződések feloldódnak, majd folyóvízben öblítsd le. Vigyázz arra, hogy az ecseteket a sörtével lefele tartsd a vízsugár alatt, hogy a ragasztós rész ne ázzon szét.

Az antibakteriális mosogatószer megtisztítja az ecsetet a rátapadt sminkanyagtól, míg az olívaolaj segít abban, hogy az ecset puha, kellemes érintésű maradjon, ne száradjon ki.

Mosás után a sminkecsetet egy törülközőn, vagy háztartási papírtörlőn szárítsd meg, úgy, hogy időközönként megigazítod a sörtéket, hogy az ecset megtartsa eredeti formáját. Érdemes többször megforgatni is, hogy nehogy megpenészedjenek.

  1. Mosogatószer és ételecet

Keverj egy pohár meleg vízbe egy kanál mosogatószert és egy kanál ételecetet. Az ecet nagyon jól tisztít és fertőtlenít, csak arra vigyázzunk, hogy mindig vízzel feloldva használjuk.

Mintegy 20 perc elteltével a sminkecsetet leöblítheted és törölközővel, vagy papírtörlővel jól áttörölgetve száradni teheted.

Ha este tisztítjuk meg az ecseteinket, reggelre már meg is száradnak. A sminkecseteknek száradás után nem lesz ecetszaguk, és ragyogóan tiszták, selymesek és puhák lesznek ezzel a módszerrel.

  1. Babasampon

A sminkecsetek tisztításához használhatsz babasampont is. Ez finoman gyengéd a babák hajához, de a sminkecseteket is kellemes tapintásúvá és tisztává varázsolhatod vele. Egy pohár langyos vízbe tölts egy kis babasampont és az ecseteidet körkörös mozdulatokkal forgasd bele, amíg a szennyeződések kiáznak belőlük. Ezt követően öblítsd le és töröld meg őket, majd tedd ki száradni.

Mikor érdemes lecserélned a sminkecseteket?

Ha a sörték kezdenek elkopni, hullani, az ecset kezdi elveszíteni eredeti formáját, itt az ideje, hogy lecseréld.

A sminktermékek szavatosságáról, hogy mennyi ideig használhatod ezeket biztonságosan, készítettem egy infografikát is.

Scroll to Top