sminktermékek szavatosság

Sminktermékek szavatossága- Mikor járnak le a szépségápolási termékek?

Sminktermékek szavatossága - Mikor járnak le a sminktermékek?

Mennyi ideig használhatod biztonságosan a szépségápolási termékeket?

Ma végre rászántam magam arra, hogy átnézzem a fürdőszoba szekrényben sorakozó sminktermékeket és bőrápolási cuccokat.

Mi az, ami marad és mi az, amit kénytelen leszek a kukába dobni?

Évek óta őrizgetek parfümöket, akciósan is méregdrágán vásárolt, félig-háromnegyedig kiürített szérumokat, alapozókat…

Mivel a csomagolódobozt automatikusan eldobom, amikor megkezdek egy terméket, most mereszthetem a szemem, hogy kisilabizáljam, hogy meddig is használhatóak fel.

Ezért első körben kidobom azokat a kozmetikumokat, amelyek már évek óta bámulnak rám a polcról.

Következő lépésben „szagmintát” veszek és ránézésre próbálom megállapítani, hogy az adott sminktermék még használható-e.

Kukába kerül minden, aminek kezd avas szaga lenni, összeszáradt, csomósodik, megváltozott a színe, vagy az állaga.

Így megszabadulok még néhány rúzstól, egy szájfénytől, két szempillaspiráltól.

sminkecseteket is megvizsgálom, a púderecset hullatja a szőrét, ezt sem tartom meg.

Utolsó fázis: megnézem, hogy az adott termék mennyi ideig használható a felbontástól kezdve.

Minden sminkszeren van egy kis ábra, egy nyitott krémes tégely, amiben egy szám és egy nagy M betű szerepel. Ez a felbontás utáni felhasználási időt mutatja, hónapokban. Például a szempillaspirálon a 6M azt jelenti, hogy 6 hónapig használható onnantól kezdve, hogy kinyitottad.

A szemceruzák egyikén sem találtam ilyen jelet, vagy lekopott, lehegyeztem róla, nem tudom. Ezért utána néztem, hogy mit javasolnak a profik: 2-3 évig tartják felhasználhatónak.

Hogy segítsek neked a válogatásban, ha úgy döntenél, hogy te is kiszelektálod a már nem használható szépségápolási termékeidet, készítettem egy listát a leggyakrabban használt termékekről és átlagos érvényességi idejükről.

De miért is fontos a sminktermékek szavatossága? Miért kell odafigyelnünk a szépségápolási termékek lejárati idejére?

Az egyértelmű, hogy nem eszünk meg egy lejárt élelmiszert, vagy gyógyszert. De miért kell figyelnünk a szépségápolási termékekre is?

Egy lejárt sminkterméktől sok esetben nem azt kapod, amit elvárnál tőle. A szempillaspirál lepereg, az alapozó nem úgy fed, ahogy kellene, cserében ragacsossá válik, a rúzs összegyűlik, a körömlakk lepereg, a parfüm megváltoztatja az illatát, stb.

A lejárt szavatosságú termékek emellett irritációt, fertőzést, bőrkiütést, pattanásokat, viszketést, herpeszt okozhatnak, a baktériumok melegágyává válhatnak.

Ha fontos szempont számodra, hogy természetes alapanyagú termékeket vásárolj, még inkább oda kell figyelned a lejárati határidőkre, mert a természetes tartósítószerek rövidebb ideig fejtik ki a hatásukat.

Hogyan őrizheted meg a sminkszerek minőségét a lejárati időn belül?

– Lehetőség szerint használj pumpás kiszerelésű flakonban árusított termékeket, így elkerülheted azt, hogy a kezedről baktériumok kerüljenek a tégelybe. Vagy használhatsz spatulát a tégelyes kiszerelésüknél.

– Ne tölts vizet a kiszáradt termékekhez.

– Mindig tiszta kézzel sminkelj.

– Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tárold a sminkcuccokat.

– Ne oszd meg másokkal, még ha a legjobb barátnőd kéri is kölcsön.

– szemfertőzés esetén cseréld le a szemsminkedet.

Szépségápolási termékek szavatossági ideje a felbontástól:

infografika sminktermékek lejárata

Sminktermékek szavatossága a felbontástól:

– Szempillaspirál szavatossági ideje : 6 hónap, de a szakértők szerint érdemes 3 hónap után lecserélni

A szempillaspirál, ha rendszeresen használod, el is fogy ennyi idő alatt. Ha csak alkalmanként használod, mindenképpen vizsgáld meg, mert az egyik „legveszélyesebb” sminktermék. Baktériumok kerülhetnek bele és ez szemfertőzést is okozhat. Ha beszáradt, semmiképpen se próbáld egy kis víz hozzáadásával új életre kelteni.

Szemceruza: 2-3 év

Ezt már említettem az előbb. Az egyik legtovább használható sminktermék.

Szemhéjpúder: krém állagú 12-18 hónap, por állagú akár 24 hónapig is használható.

Szemhéjtus: 9-12 hónap

– Korrektor, alapozó szavatossági ideje: 6-12 hónap a vízbázisú alapozók esetében, olajalapú 12-18 hónap, mivel az olaj természetes tartósító is.

Púder: 12-18 hónap

Arcpirosító: 12-18 hónap

A por állagú sminktermékek jóval hosszabb ideig felhasználhatóak, mint a folyékony alapúak, mert kisebb eséllyel kerülnek bele baktériumok. Amire érdemes vigyázni, hogy a felvitelükhöz használt ecset mindig tiszta legyen.

Szájkontúr ceruza: 24 hónap

Folyékony rúzs: 6 hónap, krém állagú 12 hónap

Szájfény, ajakbalzsam: 6 hónap

Körömlakk: 12 hónap

Önbarnító krém: 6 hónap

Testápoló: 6 hónap

Parfüm: 12-24 hónap

Hidratáló és arcápoló krémek: 12-24 hónap.

Azért, hogy biztonságosan használd a kencéidet, érdemes évente egyszer-kétszer átnézned őket, főleg azokat, amelyeket ritkábban használsz. Ha gyanúsnak találod az illatát, állagát, színét, vagy hosszabb ideje használod, mint a terméken feltüntetett szavatossági idő, mindenképpen cseréld le.

Hogyan tudod nyomon követni a sminkszerek lejárati idejét?

 

Készítettek egy felmérést 4000 nő részvételével, amelynek keretében megkérdezték, hogy hány darab, különböző sminktermékkel rendelkeznek. Az eredmények szerint átlagosan 40 darab sminkszerünk van. Ezért nem olyan egyszerű észben tartani, hogy melyiket mikor vásároltuk, mikor kezdtük el használni.

Az alábbi pdf-et letöltheted, kinyomtathatod. Azért készítettem, hogy egyszerűbben nyomon tudd követni a szépségápolási szereid lejárati idejét.

Az első oszlopban a termék megnevezése, márkája szerepel. A következő oszlopba be tudod írni, hogy mikor bontottad fel és a következőben, hogy meddig használható fel. Tarthatod a határidőnaplódban, de akár a fürdőszoba szekrény belső oldalára is ragaszthatod, hogy mindig szem előtt legyen. 

Scroll to Top